maanantai 25. helmikuuta 2013

Useimmat kaktukset ovat valon lapsia

Ma 25.2.2013 (jatkoa)

Kaktusten paikka on ikkunalaudalla, kirjoittaa Kaktus-blogissaan Arktinen kaktus. Olen joskus ajatellut laittaa pienen kaktuspuutarhan ikkunalaudalle, mutta 90-luvulla muutimme niin usein, että jopa kaktuksetkin menehtyivät. Muuttojen takia huonekasveista ensimmäiseksi luovuttiin, kun isojen kukkapurkkien ja varsinkin isojen kaktusten kuljettelu osoittautui erittäin hankalaksi. Niinpä sitten työkiireidenkin ja muiden elämäntilanteiden takia kukkien kasvatus tyrehtyi melkein kokonaan. Kesät olimme tuohon aikaan maalla ja talvet tuhannen kilometrin päässä työpaikalla. Muuttojakin 90-luvulla oli aivan liian monta, jotta kukkien kanssa olisi elämä sujunut rauhallisesti.

Nyt ajattelin taas yrittää kaktustenkin kanssa, tosin muutto kaupungista kokonaan maalle on suunnitelmissa jHs noin vuoden sisällä.

Kuva: © Marja-Leena Kirjonen
Perjantaina ostamani kaktus on ilmeisesti siilikaktus tai rautakaktus(Ferocactus, yleisimmin on myynnissä F. gracilis). Siilikaktus lukee ainakin sivulla Kaktukset samannäköisen kasvin kohdalla. Rautakaktusnimitys on tällä sivulla. Juuri tämännäköisestä kaktuksesta näytti olevan useampiakin nimikyselyjä netissä.  Vai tämäkö se on Ferocactus latispinus?

Kaktusten hoito-ohjeitakin näyttää olevan runsaasti. Poimin tärkeimmät tähän itselleni muistiin:

1)"- - - Kaktusten lehdet ovat surkastuneet piikeiksi. Suurin osa kaktuksista on peräisin kuivilta alueilta. Nämä kaktukset ovat ulkonäöltään pylvään tai pallon muotoisia ja kasvavat kotiseuduillaan täydessä auringonpaisteessa, joten kotonakin paras kasvupaikka löytyy aurinkoiselta ikkunalta."
2)" - - -Toiseen ryhmään kuuluvat aarniometsästä kotoisin olevat päällyskasveiksi kutsutut kaktukset, mm. lehti- ja nivelkaktukset sekä käärmekaktukset. Ne kasvavat puiden rungoilla varjossa eivätkä siedä ruukkukasvinakaan kovaa paahdetta."
3)"- - - Luonnossa kaktusten kasvualustana on hiekkaa, soraa ja kiviä. Kasvualustana käytettävän kaktusmullan tulisi olla hiekkapitoista ja lievästi hapanta."
4)" - - - Kaktukset pitävät ahtaista kasvuoloista, joten ne kannattaa istuttaa pieniin lasittamattomiin saviruukkuihin."
5)"- - - Kukkiakseen kaktus vaatii lepokauden. Lepokauden kasvupaikan tulisi olla viileä (10–15 °C), valoisa ja kuiva. Kastelun voi lopettaa tai vähentää melkein mitättömäksi. Jos lepokautta ja viileämpää huoneilmaa ei ole tarjolla, kaktus ei kuki. Kesän ajaksi kaktukset voi siirtää ulos, esimerkiksi parvekkeelle. Kesällä kaktuksia kastellaan säännöllisesti.
Biolan 

Biolan antaa kaktuksille myös kuukausittaiset ohjeet.

6)"- - - Kukintaan vaikuttaa myös mullanvaihto, nopeasti kasvavien kaktusten multa vaihdetaan joka vuosi ja muiden joka toinen vuosi varhain kevättalvella." Puutarha


Kaktukset ovat mehikasveja ja niitä on tuhansia erilaisia. Äidilläni oli aikanaan monta valtavan isoa joulukaktusta, jotka kukkivat upeina täynnä punaisia tai valkoisia kukkia. "- - - Joulukaktus tarvitsee valoisan paikan, mutta ei pidä auringosta." Pirilän kukkatalo

Kaktuslinkkejä:
Wikipedia: Kaktuskasvit
Puutarha.net
Outi Tynys: Piikkien pauloissa (Puutarhaliitto ja Kotipuutarha-lehti)
Hoito-ohjeita Kotipuutarhuri
http://cactiguide.com/
http://cactiguide.com/forum/viewtopic.php?t=18991
http://www.huonekasvit.net/foorumi/viewforum.php?f=9

Videoita
http://video.pioneer.org/video/2336560246

http://video.pioneer.org/video/2336560246
Kaktusten nettimyymälöitä
http://cactuslimon.com/
http://www.succseed.com  
http://www.succseed.com/seeds-cacti/ (myös siemeniä)

"--- http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=215143&lan=fi&clan=fi Varo uhanalaisten lajien kauppaa internetissä! http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=25363&lan=fi

4 kommenttia:

 1. Kaktukset ovat varmasti haasteellisia muutettavia! Mukavaa tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ainakin isojen kaktusten siirtäminen on todella hankalaa. Meillä oli mm. tosi iso tyräkki ja joku muukin melkein metrin korkuinen piikkikasvi. N etosin saatiin kerran muutettua, mutta kuolivat sitten, kun olimme tuhannen kilometrin päässä.

   Poista
 2. Hienon tietopaketin olet kaktuksista kerännyt. Minulla on tällä hetkellä kotona vain joulukaktuksia. Töissä on yksi jonka nimeä en tiedä. Se näyttää vähän samanlaiselta kuin tuo reunimmainen oikealla tuossa videokuvassa, mutta on paljon pienempi. Sitä on vaikea käsitellä, koska piikeissä on ikävät "väkäset".

  Hyvää maaliskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja, että ilahdutit tänään minua kommentillasi!

   Poista

Kiva kun kommentoit! Kiitos!

Jos kirjoitat Anonyymi-linkin kautta, laita kuitenkin nimimerkkisi!