tiistai 19. kesäkuuta 2012

Leikkaukset oikeaan aikaan

Helsinki tiistaina 19.6.2012, pilvistä, sataa, 12 – 13 plusastetta. Kello on puoli 2 iltapäivällä.

Laitan tänne taas hieman muistiin asioita, joita saatan jossain vaiheessa tarvita. Esimerkiksi puitten ym. leikkauksessa oikea aika ja kunnon välineet ovat tärkeät.

Jos leikaukset tehdään säännöllisesti ja oikeaan aikaan, kasvit eivät tarvitse kauheasti energiaa leikkaushaavojen hoitoon, vaan voivat keskittyä kasvamiseen ja kukkimiseen.

Kuva: ©Marleena
Kuolleet ja vahingoittuneet oksat pitää poistaa samoin oksat, joista tulevaisuudessa voi olla haittaa. Esimerkiksi väärään suuntaan kasvava oksa on hyvä poistaa mahdollisimman pian. Sellaisia ovat myös ristiin tai liian lähekkäin samaan suuntaan kasvavat oksat.

LEIKKAUSTAVAT
– poistetaan oksa kokonaan, jos ei ole tarkoituskaan antaa kasvaa korvaavaa oksan haaraa
– oksanhaarasta poistetaan väärään suuntaan kasvava oksa
– lyhennetään oksaa silmun yläpuolelta, jolloin kasvaa uusi oksan haara

PARAS PUUVARTISEN KASVIN LEIKKAUSAIKA
Keskikesästä alkusyksyyn on paras aika leikata puuvartiset kasvit tai sitten niin varhain keväällä, että kasvi on vielä talviunilla. 

Kuva: ©Marleena
HUONOIN AIKA LEIKATA
puuvartisia kasveja on kevät, jolloin kasvi tarvitsee energiaa toimintansa käynnistämiseen!

Runsaasti mahlaa vuotavat puut, koivut ja vaahterat, on leikattava syksyllä, jos on pakko. Leikkaus tehdään luonnollisesta kohdasta, jossa on oksanhaara tai silmu. Silmut viestittävät kasville veden tarpeesta. Oksa, jossa ei ole silmuja ei pysty viestittämään ja kuolee vähitellen kuivuuteen.

PENSASAIDAT

Aitapensaat, mm. orapihlaja-aidat sietävät alasleikkausta hyvin. Aitapensaita leikataan voimakkaasti, koska ne halutaan tiheäkasvuisiksi alhaalta ylös asti. Jos istutus- ja rakenneleikkaukset jätetään tekemättä, aitapensaat kasvavat kyllä nopeasti korkeiksi, mutta niistä ei tule vahvoja ja hyvännäköisiä. Pensasaidan tulee kaveta ylöspäin, jotta se saisi kauttaaltaan hyvin valoa ja kestäisi lumen painoa. Pensaista leikataan vain vuosikasvua ei paksuja oksia. Pensasaita pitää leikata ainakin kaksi kertaa vuodessa. Pingota leikatessa narut apulinjoiksi.

Kuva: ©Marleena
KUUSIAITA
Kuusiaidan latva leikataan vasta, kun se on kasvanut halutun korkeaksi. Havupuita ei leikata, jos niistä ei kasvateta aitaa. Havupuiden leikkausaika on varhain keväällä. Leikkaus tehdään niin, että uutta kasvua jätetään vain pari senttiä. Havupuita ei voi nuorennusleikata, sillä vanhasta vuosikasvusta ei puhkea uusia silmuja.

LUMIVAURIOT
Ravistele lumi heti pois ennen kuin se muuttuu nuoskaksi ja painavaksi. Kokonaan katkenneen oksan kohta kannattaa siistiä sahaamalla tai muuten leikkaamalla. Jos oksa ei ole kokonaan poikki, voi kokeilla elvyttämistä eli sidotaan oksa tiukasti luonnonniinellä ja tarkistetaan jatkuvasti, että kiristys pitää.

JYRSITYT VAURIOT
Jos jyrsitty oksan ympäri, ei voi ehkä tehdä mitään. Jos osittain, siistitään vahinkokohtien reunat bakteerituhojen välttämiseksi.

TALVIVAURIOT
Odotetaan kasvuaikaa ja tarkistetaan silloin, onko oksa kuollut. Leiktaan vasta sitten kuollut osa pois.

ISTUTUSLEIKKAUS
Leikataan istusvaiheessa. Aitataimia lyhennetään noin kaksi kolmasosaa noin 10 – 15 cm maanpinnalta ulospäin suuntautuneen silmun yläpuolelta.

HOITOLEIKKAUS
Vuosittain poistetaan muutamia vanhoja oksia tai haaroja, jotta pensas kasvaisi ilmavaksi. Tällainen leikkaus ylläpitää pensaitten luonnollista tapaa kasvaa.

RAKENNELEIKKAUS
Vääriin suuntiin kasvavat oksat poistetaan.

NUORENNUSLEIKKAUS
Vanhoissa pensaikoissa sisusosat ovat usein lehdettömiä ryteikköjä valonpuutteen takia. Leikataan kokonaisia oksia pois, jotta jäljelle jääneet saisivat valoa.

Kuva: ©Marleena
ALASLEIKKAUS
Leikkausaika on kevättalvi. Kasvisto leikataan 10 – 20 cm korkeudelta pois, jotta kasvi kasvattaisi uusia versoja. Tällaisia leikkauksia kestävät pensaat, jotka muodostavat runsaasti tyvi- tai juuriversoja:
- aitaorapihlajat
- ruusuangervot
- japannangervot
- hopeapensas
- pajuangervot
- pihlaja-angervot
- pallohotensiat

Hyvin vanhasta aidasta kannattaa poistaa vanhat pensaat juurineen, koska ne eivät enää kasvata paljon versoja ja istuttaa tilalle uudet taimet.

MUUTA TÄRKEÄÄ
Muista puhdistaa ja pitää oksasakset kunnossa, koska huonoilla välineillä tulee lisää vaurioita.

Jos luonnostaan isoa kasvia yritetään leikkauksilla pitää pienenä, se kärsii ja altistuu mm. sienitaudeille.

Vanhaa hedelmäpuuta ei pitäisi kiusata enää leikkauksilla. Kun se on liian vaurioitunut ja oksat revenneet tms. on parempi kaataa se ja istuttaa tilalle uusi. 

Nämä tiedot keräsin talteen Pientaloasujan Talomestarin 2/2010 Viherikkuna-lehdestä, Kevät 2010. Anne Jessen: Oikea aika ja kunnon välineet – leikkaus piristää pensaita s. 16 – 18

Kuva: ©Marleena




4 kommenttia:

  1. Likkaaminen on minusta niin kompleksikas asia, että siitä kannattaa aina muistutella. Jotenkin asiat unohtuvat ja usein on etsittävä tietoa uudestaan. Tuohon lukija-gadgetin näkymiseen on muuten löytynyt ratkaisuja, yksi löytyy täältä: http://kaneliajakardemummaa.blogspot.fi/2012/06/ongelma-ratkaistu.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Cheri! Lukijat tai siis blogini yksi lukija tuli näkyviin!

      Poista
  2. Minä olen jo useamman vuoden ajan leikannut kuusiaidan syksyllä, kun en siihen pysty riittävän aikaisin keväällä. leikkaus on helpompaa tehdä syksyllä, enkä ole huomannut mitään eroa kevätleikkaukseen nähden.
    http://www.raakkila.com/search/label/Kuusiaita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä muistaa tämä. Kiitos neuvosta. Saattaa olla vielä tarpeen.

      Poista

Kiva kun kommentoit! Kiitos!

Jos kirjoitat Anonyymi-linkin kautta, laita kuitenkin nimimerkkisi!