tiistai 5. kesäkuuta 2012

Kotikomposti

Ti 5.6.2012

Minulla on kirjahyllyssäni vuoden 2001 painos kirjasta Harald Kratschmer: Kotikomposti. Se on Otavan 120-sivuinen kovakantinen värikäs julkaisu, jossa opastetaan sangen seikkaperäisesti aivan tumpelo kaupunkilainenkin sisälle kompostin saloihin ja erityisesti siihen, miten maansa elinvoimaisuuden pystyy säilyttämään.Kirjassa on luku maaperän fysiikasta, kemiasta ja elämästä. Maan happamuuteen liittyvissä asioissa ja kalkitsemiseen annetaan yksityiskohtaisia ohjeita. Kysymykseen, milloin komposti on valmista, kerrotaan selkeitä vastauksia.

Kateviljelyä kirjassa käsitellään parikymmenen sivun verran. Harmi, etten pääse nyt maalle kompostiamme hoitamaan. Kirjassa neuvotaan kyllä kouluja ja päiväkoteja opettamaan lapsille kompostointia pienestä pitäen, niin että lierot ja madot tulevat lapsille ikäänkuin kotieläimiksi !!! ja todetaan matojen kanssa puuhailun olevan hauskaa ja jännittävää. Runsaitten keittiöjätteiden käytöstä kehotetaan kuitenkin pidättytymään hajuhaittojen, nestevuotojen ja haittaeläinten takia. En kuitenkaan aio tässä kerrostaloasunnossa kokeilla minkäänlaista sisäkompostia, vaikka se olisi miten helppoa, vaan kiikutan kaikki poisheitettävät ainekset talomme jätehuoneesen, mutta kirjassa on kyllä selkeät ohjeet matokompostorin tekemiseen. Myös lämpölavakompostointiin kirjassa on hyviä neuvoja.

Kompostin lisäaineet esitellään hyvin, samoin kompostorin lisävarusteet. Kasviravinteista ja ravinnepuutoksista sekä viljavuusanalyysista kuten myös oikeista lannoitteista kerrotaan useammalla sivulla. Viherlannoituksesta on kirjan loppupuolella pitkä ja selkeä kirjoitus.

1 kommentti:

  1. tämä on ihan ehdottomasti kaikkein paras kompostikirja!!!!!

    VastaaPoista

Kiva kun kommentoit! Kiitos!

Jos kirjoitat Anonyymi-linkin kautta, laita kuitenkin nimimerkkisi!