maanantai 20. helmikuuta 2012

Yrtit osa I

Su 19.2.2012

Suomessa talven yli eivät yleensä selviä seuraavat yrtit: anis, basilika, kesäkynteli, korianteri, laventeli, maustemeirami, rosmariini, ryytisalvia, sitruunamelissa, timjami ja venkoli. Ne eivät myös tee siemeniä.

Parhaiten yrtit kasvavat, jos maalaji on hiekka, hieta ja erityisesti hiesumoreeni. Pitkä kasvukausi on tärkeää. 
"Maan lämpöoloja voidaan parantaa myös erilaisilla viljelyteknisillä keinoilla kuten lavoilla, harjuilla, peittämisellä talveksi, katteilla, harsoilla, muoveilla sekä sadetuksella tai savutuksella hallantorjunnassa. Harson käyttö on usein välttämätöntä avomaaviljelyssä keväisin ja syksyisin; se nostaa lämpötilaa 1 - 3 oC ympäristöön verrattuna. Harso myös lisää aromaattisten aineiden määrää ja vähentää hyönteisten aiheuttamia tuhoja."
"Suhteellisen kylmänkestäviä ovat aasialaiset, eurooppalaiset ja pohjoisamerikkalaiset lajit, ja kaikkein kestävimpiä ovat ne yrtit, jotka ovat kotoisin Siperiasta, Alpeilta ja Pohjoismaista. Kasvihuoneessa aremmatkin yrtit menestyvät, mutta tuotantokustannukset ovat tietysti suuremmat. Eniten kasvihuoneissa viljellään tilliä ja persiljaa."
"Esikasveiksi yrteille sopivat esim. peruna, porkkana ja muut vihannekset sekä hyvin hoidettu kesanto. Viljat sopivat esikasveiksi, jos niiden rikkaruohot on saatu hävitettyä kunnolla pois. Nurmikasveista ja apilasta jää maahan niin paljon rönsyjä ja juurakoita, että niitä ei voi pitää hyvinä esikasveina." 
(Yrttitarhan tietopankki)

 viljely 

Valkosipuli, viljelyohjeet
Paljon muita yrttejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit! Kiitos!

Jos kirjoitat Anonyymi-linkin kautta, laita kuitenkin nimimerkkisi!