maanantai 20. helmikuuta 2012

Luonnonmukaisia torjunta-aineita yms.

Su 19.2.2012

Nyt kun vihdoin löysin näiden luonnonmukaisempien torjunta-aineiden ohjeet, laitan ne tänne blogiini, niin että löydän ne tarvitessani helposti.

Mäntysuopaliuos

2 dl nestemäistä mäntysuopaa
10 l vettä (noin 20 asteista)
Käyttö: Ainekset sekoitetaan keskenään. Käytetään laimentamattomana ruiskutteena kirvoja vastaan.

Nokkosvesi

1 kg tuoreita nokkosia tai
250 g kuivattua
5 l vettä
Käyttö: Nokkosten päälle kaadetaan noin 20 asteinen vesi ja annetaan seistä vuorokausi, jonka jälkeen siivilöidään. Käytetään laimentamattomana ruiskutteena kirvojen torjuntaan. Vesi toimii myös typpilannoitteena!

Nokkoskäyte

1 kg tuoreita nokkosia tai
250 g kuivattua
5 l vettä
Käyttö: Nokkosten päälle kaadetaan noin 20 asteinen vesi ja annetaan seistä 4-5 vrk (voi seistä jopa kaksi viikkoa), jonka jälkeen siivilöidään, jos on vielä jotain kasveista jäljellä. Käytetään laimennettuna 1:10. "Mahtava haju", erittäin typpipitoinen!

Peltokortekeite

1 kg tuoretta peltokortetta tai
150 g kuivattua
10 l vettä
Käyttö: Seosta keitellään hiljalleen teräskattilassa 20-30 min. Tämän jälkeen siivilöidään. Käytetään 1: 5 laimennoksena sienitautien torjunnassa (home, rutto, ruoste, härmä). Sisältää runsaasti piitä, vahvistaa kasvien solukkoa. Biodynaamikot käyttävät peltokortekeiteruiskutetta mm. mansikan hallantorjuntaan!

Pietaryrttikäyte

300 g tuoretta pietaryrttiä tai
30 g kuivattua
10 l vettä
Käyttö: Kiehuva vesi kaadetaan yrttien päälle ja annetaan hautua vähintään 15 min. Sen jälkeen siivilöidään. Käytetään laimentamattomana vadelmaa ja mansikkaa vaivaavien homesairauksien torjuntaan sekä lehtipistiäistä vastaan, 1:2 laimennos hometta ja ruostetta vastaan.

Valkosipuli- tai sipulitee

75 g silputtua sipulia
10 l vettä
Käyttö: Kiehuva vesi kaadetaan sipulisilpun päälle ja annetaan hautua vähintään 15 min. minkä jälkeen siivilöidään. Teen voi valmistaa joko molemmista yhdessä tai erikseen. Käytetään laimentamattomana erityisesti mansikkahometta vastaan. Kastellaan kolmena perättäisinä päivinä.

Rohtoraunioyrttikäyte

1 kg tuoretta rohtoraunioyrttiä tai
250 g kuivattua
5 l vettä
Käyttö: Käytetään 1:10 laimennoksena pieneliötoiminnan aktivoimiseen ja kasvun edistämiseen. Kalium-pitoinen lannoite. Erinomaista mm. tomaatille ja marjoville kasveille.

Minttutee

Lasillinen tuoreita mintun lehtiä
4 lasillista vettä
Käyttö: Pienen vesimäärän avulla mintun lehdet soseutetaan tehosekoittimessa. Sitten seokseen lisätään loppu vesi ja se siivilöidään. Käytetään 1:4 laimennoksena vihannesmaalla ruiskutteena kirvoja ja tuholaisten toukkia vastaan.

Raparperivesi

600-700 g raparperin lehtiä
5 l vettä
Käyttö: Lehtiä keitellään vedessä teräskattilassa puolisen tuntia, sitten keitos siivilöidään. Käytetään laimentamattomana ruiskutteena kirvojen vaivaamille kasveille.

Omenaviinietikkasumute

1 rkl omenaviinietikkaa
2 tl mäntysuopaliuosta
2 l vettä
Käyttö: Sekoita ainekset keskenään ja sekoita hyvin. Käytetään sienitauteihin, esim. härmään.

Chilisumute

1 voimakas chili
2 tl mäntysuopaliuosta
2 l vettä
Käyttö: Sekoita paloiteltu chili pienessä vesimäärässä tehosekoittajassa tai monitoimikoneessa. Siivilän läpi valutettuun nesteeseen lisätään mäntysuopaliuos ja loput vedestä. Käytetään kaikenlaisiin tuhoeläimiin.

Ruokasoodasumute

2 tl ruokasoodaa
2 tl mäntysuopaliuosta
1 l vettä
Käyttö: Sekoita ainekset keskenään. Käytetään sienitauteihin, esim. härmään. Sopii erityisesti marjapensaille ja kurkkukasveille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit! Kiitos!

Jos kirjoitat Anonyymi-linkin kautta, laita kuitenkin nimimerkkisi!