keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Piparjuuri

Ti 7.3.2012
 Capsi.fihttp://capsi.fi/maustetietoa/mausteiden-ryhmittely/sipulit/
Keräsin tähän hieman tietoja piparjuuresta:

Tiedot enimmäkseen täältä:
Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Piparjuuri
Lähteet:
Seija Hälvä: Mausteita omasta maasta. Rauma 1986.
Ulla Lehtonen: Ullan maustekasvimaa. Keuruu 1989.
Eliaksen yrttitarha
"Piparjuurta ei pitäisi koskaan keittää, vaan se tulisi sekoittaa valmiiseen ruokaan. Ja koska raaka piparjuuri on polttavan makuista, sen käytössä on oltava varovainen. Nuoria piparjuuren lehtiä voi hyödyntää esim. kasvismuhennoksissa ja salaateissa.
Kuorittua juurta voi pakastaa, ja ottaa käyttöön pienissä erissä raastamalla sitä jäisenä."http://www.yrttitarha.fi/kanta/piparjuuri/

Armoracia rusticana
Brassicaceae -heimo (Ristikukkaiskasvit)
Hevosretikka, meriretikka, piparuuti, piparuutti, pippurijuuri, äikäjuuri

 Ruotsi: Pepparrot 
 Englanti: Horseradish
 Saksa: Meerettich

Kasvatus:
Juurenpalat voivat aloittaa kasvun jo jääkaapissa. Ei voi kasvattaa siemenistä, koska ei tee siemeniä! Leviää helposti rikkaruohoksi joka puolelle. Kasvata esim. maahan upotetussa suuressa astiassa, josta olet ottanut pohjan pois.
"Kotipuutarhassa sen voi antaa kasvaa 4-5 vuotta samalla paikalla. Kasvupaikan tulee olla lämmin, syvämultainen ja kostea. http://www.yrttitarha.fi/kanta/piparjuuri/
Viljeltynä: 
Piparjuuri ei tee ollenkaan siementä. Lisäystä varten piparjuuresta otetaan syksyllä n. 30 cm:n pituisia ja sentin paksuisia sivujuuria, ja ne säilytetään talvi hiekassa esim. kellarissa n. 0 °C:n lämpötilassa. Keväällä juuret istutetaan vinosti vakoihin 3-12 cm:n syvyyteen siten, että juuren paksumpi pää tulee ylemmäksi. Rivi- ja taimivälin tulisi olla vähintään 60 cm. Juurenpätkiä tarvitaan n. 350 kpl aarille."
Hoito
Kerran tai kahdesti kesässä juuria kohotetaan hyvin varovasti sateen tai kastelun jälkeen niin, että sivujuuret voidaan poistaa. Näin viljeltynä piparjuuri kasvattaa juuren yläosaan lehtiruusukkeen ja alaosaan paksun sivujuurettoman juuren. Piparjuuri tarvitsee myös harausta kesän aikana. Tällöin on kuitenkin varottava vioittamasta pinnalla kasvavia juuria.Tuholaisista kaalikärpäsen toukat saattavat vioittaa juurta ja vähentää satoa.

Sadonkorjuu ja käsittely
Sato korjataan syksyllä kasvukauden lopussa. Monivuotiselta viljelmältä voi ottaa sivujuuria käyttöön pitkin kesää ja pääjuuria talven varalle syksyllä. Isoilla viljelyaloilla käytetään sadonkorjuussa apuna nostokoneita tai auraa, joilla juuret irrotetaan maasta. Juuret pitää saada ylös vähintään 25 cm:n syvyydeltä, jotta maahan ei jäisi juurenpaloja. Hyvät juuret ovat ainakin 25 cm:n pituisia ja halkaisijaltaan 3 cm. Tuoreet juuret varastoidaan kellariin hiekan sisään. Pieniä määriä voi säilyttää myös jääkaapissa kelmuun käärittynä. Pestyjä ja kuorittuja juuria voi pakastaa tai kuivata viipaloituina. http://www.yrttitarha.fi/kanta/piparjuuri/
Hyöty puutarhassa:
"Piparjuuren sanotaan edistävän muiden kasvien kasvua ja torjuvan tuholaisia. Sitä suositellaankin istutettavaksi esim. perunamaan kulmiin ja omenapuun alle."
Hyöty säilykkeissä:


"Säilykkeissä piparjuuri estää homehtumista, ja sen vuoksi sitä käytetäänkin esim. suolakurkuissa ja säilykepunajuurissa. Kuorittua juurta voi pakastaa, ja ottaa käyttöön pienissä erissä raastamalla sitä jäisenä."
Muu käyttö:
"Runsaasti C-vitamiinia sisältävä piparjuuri tunnettiin ennen keripukkilääkkeenä. Sitä otettiin mukaan pitkille laivamatkoille ja jopa viljeltiin laivoilla.
Piparjuuri vilkastuttaa aineenvaihduntaa, edistää ruuansulatusnesteiden eritystä. Juurista haudutettu tee sopii sisäisesti käytettynä lieviin äkillisiin keuhkoputkentulehduksiin.
Suu- ja kurlausvetenä teetä voi käyttää suun ja nielun tulehdusten hoitoon. Poskiontelon tulehduksia voi hoitaa raastetusta piparjuuresta (1 osa) ja rahkasta (vähintään 5 osaa) tehdyllä seoksella, joka levitetään hyvin öljytylle iholle poski- ja nenäontelon alueelle muutamaksi minuutiksi; silmät on hyvä suojata pumpulitupoilla. 
Ulkoisesti piparjuuriraasteella voi hoitaa myös kihti- ja nivelvaivoja. Tuore juuri sisältää sinigriiniä, joka liukenee vedessä tai muussa nesteessä sinappiöljyksi eli allyyli-isotiosyanaatiksi juuren sisältämän myrosinaasi-entsyymin vaikutuksesta. Tämä liukoinen aine aiheuttaa verentungosta ja torjuu tulehduksia."
Jo Hildegard von Bingen suositteli piparjuurta ummetukseen, myrkytyksiin, loisiin sekä maksa-, munuais-, virtsatie-, korva-, rinta- ja ihosairauksiin.
Kansanlääkinnässä piparjuurta on käytetty ihoa kiihottavissa hauteissa, hunajan kera yskässä ja keuhkotaudissa. Piparjuurta on nautittu myös aineenvaihdunnan vilkastuttamiseen. Ulkoisesti sillä on hoidettu mm. ampiaisenpistosta, käärmeenpuremia ja pääkipua. Kesakkojen ja maksapilkkujen häivyttämiseksi ihoa on pesty aamuin illoin piparjuuren ja etikan seoksella. 
Varoituksia: 
"Suuret sisäisesti nautitut annokset voivat aiheuttaa ruuansulatuskanavan limakalvojen tulehtumista. Piparjuuri ei sovikaan henkilöille, joilla ruuansulatuskanava on ärtynyt. Sitä ei myöskään suositella raskaana oleville eikä hermostuneisuudesta kärsiville. Ulkoisesti kasvi voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja polttaa ihon rakoille."http://www.yrttitarha.fi/kanta/piparjuuri/
Ruokaohjeita: http://www.yrttitarha.fi/kanta/piparjuuri/reseptit.html 


Piparjuuri, ravintoainesisältö
100 grammassa tuoretta kasvia:
  • Valkuaisaineet 3,2 g
  • A-vitamiini (RE) 3,3 µg
  • B1-vitamiini 0,14 mg
  • B2-vitamiini 0,11 mg
  • B3-vitamiini eli niasiiniekvivalentti 0,9 mg
  • B6-vitamiini 0,18 mg
  • C-vitamiini 152 mg
  • E-vitamiini 0 mg
  • fosfori 120 mg
  • kalium 740 mg
  • kalsium 78 mg
  • kromi 3 µg
  • kupari 230 µg
  • magnesium 43 mg
  • mangaani 0,46 mg
  • molybdeeni <10µg
  • pii 0,5 mg
  • rauta 1,2 mg
  • sinkki 1,4 mg
  • http://www.yrttitarha.fi/kanta/piparjuuri/
Piparjuuri on kellertävänvalkoinen ja pitkänomainen juuri. Sen malto on valkoinen tai kellanvalkoinen. Piparjuuri sisältää sinappiöljyä, minkä vuoksi sen maku on kirpeä. Keitettäessä piparjuuri muuttuu helposti kitkerän makuiseksi, joten se kannattaa lisätä ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Piparjuuri sisältää runsaasti ravintokuitua, C-vitamiinia ja hivenaineita.

Piparjuurta käytetään mausteena kastikkeissa, muhennoksissa ja raasteissa. Sitä on perinteisesti tarjottu paahtopaistin ja graavatun tai kylmäsavustetun kalan lisäkkeenä. Piparjuurella voi myös maustaa etikkasäilykkeiden liemen ja maustevoin.

Piparjuuri säilytetään kylmässä +2 - +5 asteessa. http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Syotavat_kasvit/Juurekset/Piparjuuri
Tämä on jostain keskustelusta:
Vanhoissa puutarhakirjoissanim neuvotaan ohuet juurenpätkät istuttamaan viistoon maahan. Kankaanpalalla hangataan pikku juuret pois keskeltä, silloin saadaan toiseen päähän lehtitupsu ja toiseen juuret. Näin saadaan sileitä ja kauniita juuria, kun näin tehdään niin kauan että saadaan halutun paksu juuri, jota on hyvä raastaa mausteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kommentoit! Kiitos!

Jos kirjoitat Anonyymi-linkin kautta, laita kuitenkin nimimerkkisi!